Afwezigheid melden

Als een leerling niet naar school kan komen en daar een geldige reden voor is, kan een ouder/verzorger op onderstaande wijze contact opnemen met school.

Een hele dag ziek melden

Het ziekmelden van een leerling gebeurt via de Magister app. Behalve bij leerlingen uit klas 4 en hoger die een toets hebben. Leerlingen die in klas 4, 5 of 6 zitten en die ziek zijn op een dag dat ze een toets hebben, moeten voorafgaand aan de toets telefonisch ziekgemeld worden. Alleen dan hebben deze leerlingen het recht om de toets in te halen.

  • Een ziekmelding via Magister dient vóór 8:15 uur te worden ingevoerd.
  • Bij aanvang van de lessen zal de afwezige (zieke) leerling die niet ziek gemeld is als ongeoorloofd absent geregistreerd worden.

Aandachtspunten:

  • Ziekmelden kan alleen voor vandaag of morgen;
  • Ziekmelden moet iedere schooldag opnieuw gebeuren;
  • Als de leerling al als absent gemeld staat, dan blijft deze absentmelding staan;
  • Ziekmeldingen zijn terug te zien in Magister onder het kopje “Afwezigheid”;
  • Ziekmeldingen kunnen niet zelf worden verwijderd.
  • U kunt zelf controleren óf de ziekmelding goed geregistreerd staat in uw Magister;
  • Indien meerdere leerlingen uit één gezin bij ons op school zitten, let dan goed op dat u de ziekmelding bij de juiste leerling invoert. In Magister kunt u bovenaan in het scherm switchen tussen de leerlingen.
Losse uren afwezig melden

Is een leerling om geoorloofde redenen afwezig voor één of meerdere lesuren (bijvoorbeeld ortho-bezoek), dan meldt een ouder/verzorger dit liefst vooraf, maar uiterlijk binnen 24 uur na de betreffende afwezige uren. Melding gebeurt door een e-mail naar absent@beatrix-college.nl met vermelding van naam leerling, klas leerling, reden afwezigheid en welke lesuren het betreft. De absentie wordt binnen 24 uur door onze leerlingadministratie verwerkt en wordt zichtbaar in Magister.

Ziek naar huis

Wordt een leerling gedurende de schooldag ziek, dan verloopt een ziekmelding via het Leerling Service Punt (LSP). Daarbij wordt er contact gezocht met thuis. Als een ouder/verzorger op de hoogte is en toestemming geeft voor het naar huis gaan, dan mag de leerling naar huis vertrekken. Krijgen we geen contact met thuis, dan mag de leerling niet naar huis in verband met veiligheid. Het LSP registreert de ziekmelding voor de huidige dag. Is de leerling een dag later nog ziek, dan meldt een ouder/verzorger dit via Magister.

Blessure melden

Heeft een leerling een blessure opgelopen waardoor meedoen met de gymlessen niet, of aangepast mogelijk is, meld de blessure dan met een formulier blessuremelding bij de administratie van het Beatrix College. Vul het formulier volledig in en mail het formulier voorafgaand aan de gymles naar absent@beatrix-college.nl. De leerling neemt het ondertekende formulier mee naar de gymles. De leerling is dus wél aanwezig in de les. Indien een leerling in het eindexamenjaar zit en vanwege een langdurige blessure niet kan deelnemen aan de gymlessen, kan in bepaalde situaties een vrijstelling worden aangevraagd. De aanvraag, voorzien van een deskundigenverklaring, kan worden gestuurd naar examencommissie@beatrix-college.nl.

Verlof in bijzondere situaties

Een verzoek om verlof voor een leerling buiten de reguliere vakantieperioden dient altijd schriftelijk (minstens twee weken van tevoren) te worden gedaan via een e-mail naar absent@beatrix-college.nl. 

Het aanvraagformulier is te downloaden via de website of op te halen bij de rode balie in gebouw A. Extra verlof mag worden toegekend in geval van:

  • verhuizing;
  • gebeurtenissen in de familie (huwelijk, jubilea, overlijden in de eerste lijn);
  • uitzonderlijke situaties waarin de vakantie van de ouders/verzorgers buiten de schoolvakanties valt;
  • medische of sociale indicatie.

Van de termijn van twee weken kan in incidentele gevallen worden afgeweken (bijvoorbeeld bij overlijden of dringend doktersbezoek). Als wij twijfelen over een bepaalde aanvraag, overleggen wij met de afdeling leerplicht van de gemeente. De wet regelt ook wanneer er in ieder geval géén verlof mag worden verleend. Dat is het geval bij:

  • een afwijkend vakantierooster van andere gezinsleden;
  • beperkte boekingsmogelijkheden bij reizen;
  • het willen benutten van goedkope buitenseizoenprijzen;
  • het willen vermijden van te grote vakantiedrukte (bijvoorbeeld bij een sneeuwvakantie);
  • een gebrek aan mogelijkheden om vluchten en/ of accommodaties te boeken binnen de vastgestelde vakantieperiode. Voor alle leerlingen geldt dat bij verre reizen -ook bijvoorbeeld naar het land van herkomst – de vakantie volledig dient te worden gepland binnen de officiële vakantieperiode. Extra verlof binnen twee weken na afloop van de grote vakantie mag in geen geval worden verleend. De school past bovenstaande regels te allen tijden toe. Aanvragen die buiten de regels vallen, worden door ons niet gehonoreerd. 

Ongeoorloofd verzuim

Afwezigheid bij lesuren en/of te laat komen zonder geldige reden, of afwezigheid door het niet volgens de procedure van de school afmelden, geldt als ongeoorloofd verzuim. Als school zijn we verplicht om ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Daarnaast moeten we bij bepaalde criteria een DUO-melding doen. Als een leerling te veel ongeoorloofd verzuimt, dan volgen wij de verzuimprocedure:

  • 5 uur: De coach voert een gesprek met de leerling. Ouder(s)/verzorger(s) worden geïnformeerd. De ongeoorloofd afwezige uren worden ingehaald bij het LSP.
  • 10 uur: De coach voert een gesprek met leerling en ouders. De ongeoorloofd afwezige uren worden ingehaald bij het LSP.
  • 15 uur: De leerling komt bij de leerlingcoördinator/teamleider en wordt aangemeld voor het verzuimspreekuur met de leerplichtconsulent (LPC). De ongeoorloofd afwezige uren worden ingehaald bij het LSP.

Daarnaast:

  • 16 uur in 4 weken afwezig: Er volgt een verplichte melding bij DUO en de leerplichtconsulent.
  • 25 uur afwezig / te laat in totaal: Er volgt een verplichte melding bij DUO en de leerplichtconsulent.
Te laat komen

Is een leerling zonder geldige reden te laat in de les, dan is dat ongeoorloofd verzuim. Is een leerling minder dan een kwartier te laat dan mag de leerling de les betreden. Wel wordt het te laat komen geregistreerd in Magister. Is een leerling meer dan een kwartier te laat? Dan gaat de leerling naar het LSP. Is de reden van te laat komen wel geoorloofd, dan mailt de ouder/verzorger binnen 24 uur naar absent@beatrix-college.nl. Na elke drie keer te laten komen, haalt de leerling een uur in. 

Luxeverzuim

Als een leerling buiten de schoolvakanties op vakantie gaat, zonder dat daarvoor verlof is aangevraagd óf wanneer het gevraagd verlof is afgekeurd, heet dit ‘luxeverzuim’. Wanneer de school weet, of het vermoeden heeft dat er luxeverzuim plaatsvindt, melden we dit bij de leerplichtambtenaar die een proces-verbaal kan opstellen. Dit heeft meestal financiële gevolgen voor de ouder(s)/verzorger(s). Bij veelvuldige herhaling en luxeverzuim dat langer dan twee weken duurt, moet de ouder zich volgens de wet verantwoorden bij Justitie.

Ziekteverzuim

Wanneer er sprake is van langdurig of frequent ziekteverzuim bij een leerling, dan start uit zorg voor het kind de MAZL- procedure zoals die door de GGD met onze school is afgesproken. De school uit hier zijn zorgen over het overmatig ziekteverzuim en schakelt de hulp in van de GGD om het ziekteverzuim te onderzoeken.