Om het jaar voert het Beatrix College een musical op. HairsprayGreaseShrek… het zijn producties van formaat met waanzinnig getalenteerde leerlingen én docenten. Auditeren is een must, de audities zijn altijd voor de zomervakantie. Het verbaast Carla Lagardede drijvende kracht achter de Musical, niet dat het niveau elke keer weer hoger is. “Het is hier net The Voice, of Holland’s Got Talent.”

Ben je na de zomervakantie nieuw op school? En wil je graag meedoen? Dan mag je alsnog auditie doen. Niet meer voor de grote rollen, want die zijn dan al vergeven. Maar wel voor de kleinere onderdelen. Stefan belandde op die manier als achtergronddanser in Grease en speelt in de volgende editie de hoofdrol in Shrek. “Niemand verwacht mij in een musical. Als ze me horen zingen valt hun mond open.” Na één keer meedoen volgt vaak een tweede en zelfs een derde keer. Valèrie heeft zich ook dankzij de begeleiding op school verder ontwikkeld als zangeres en gaat straks zang studeren. En Renske heeft ontdekt hoe gaaf het is om op het podium helemaal jezelf te kunnen zijn.

De Musical is een omgeving waar je al je creatieve talent kwijt kunt. Bijna anderhalf jaar heeft de cast om alle rollen in te studeren, binnen een decor te bewegen en een eenheid te vormen met het live orkest. Alles bij elkaar is er wel 75 man mee bezig, voor en achter de schermen. “De vriendschappen die tijdens de repetities ontstaan zijn voor het leven”, weet Carla. “Uiteindelijk staan we samen op de planken in het Jan van Besouwhuis in Goirle. Dat is show, met alle glamour die erbij hoort. Onderweg naar dat moment leer je nog zóveel andere dingen. Je leert kwetsbaar te zijn, op je bek te gaan en daarvan te leren, je open te stellen voor anderen. Onbetaalbaar.”

We hebben niet alleen een Beatrix Musical, maar ook een Trixtheater.