Talentum is een onderwijsprogramma voor meer- en hoogbegaafde leerlingen. Er zijn groepen voor leerlingen uit groep 8 van de basisschool en voor leerlingen van het Beatrix College. Zoals sommige deelnemende leerlingen zelf zeggen: “Je hoeft niet bang te zijn dat je in een clubje hoogbegaafden terechtkomt, want zo voelen wij ons helemaal niet. Maar je moet wel slim zijn. Om mee te doen mis je namelijk reguliere lessen, dat moet je wel kunnen.”

De een ziet Talentum als een programma om meer te presteren. Of als een manier om school minder saai te maken. De ander vindt Talentum leuk omdat je nieuwe mogelijkheden krijgt te ontdekken wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Het maakt ons niet uit wat je drijfveer is om dit programma te volgen. Als je maar nieuwsgierig bent, durft te twijfelen aan wat je al denkt te weten en openstaat voor nieuwe mensen en ervaringen.

Voor ons telt dat we dankzij Talentum kunnen voorkomen dat leerlingen afhaken, omdat ze school te saai of te gemakkelijk vinden en daardoor hun motivatie verliezen. Of omdat ze geen fouten durven maken – en daarom maar liever niets meer doen. Of omdat ze niet weten hoe ze om moeten gaan met tegenslag. Talentum helpt je om mooie en leuke dingen te doen met je intelligentie, passie en doorzettingsvermogen.

PROGRAMMA TALENTUM (GROEP 8)

Talentum voor leerlingen uit groep 8 is een verrijkingsinitiatief. Dat betekent dat je, als je mee doet aan Talentum, al in groep 8 naar het Beatrix College toe komt om daar een speciaal en heel interessant programma te volgen.

Het programma is breed. Susette Schipperen is onze specialist. Zij gaat je les geven over uiteenlopende onderwerpen die op de basisschool meestal niet aan de orde komen. Filosofie bijvoorbeeld, mythologie, complexe rekenkundige vraagstukken of techniek.

Minstens zo belangrijk als kennis zijn de sociale vaardigheden en studievaardigheden die je elke dag nodig hebt. Hier op school en zeker ook daarbuiten. We leren je hoe je het beste kunt leren – op een manier die past bij jou. We leren je omgaan met tegenslag. En ook hoe je kunt achterhalen of de informatie die je leest, hoort en ziet ‘waar’ is. Er is alle ruimte om jouw ervaringen uit te wisselen en te leren van elkaar.

Wanneer?

Talentum duurt 10 weken. Je volgt het programma elke week in een groep van maximaal twintig leerlingen, steeds op woensdagochtend van 8.30 tot 12:00 uur. Na deze 10 weken volgt er een eventuele volgende groep leerlingen.

Aanmelden

Je docent van de basisschool zal je benaderen als hij of zij denkt dat Talentum iets voor je is. Heb je daar nog niets over gehoord? En denk je dat Talentum jou op het lijf geschreven is? Stap dan op je docent af. Of neem direct contact met ons op.

TALENTUM VO

Ook het Talentum programma op school wordt gegeven door Susette Schipperen, met ondersteuning van collega’s. Bij het Talentum VO programma staat centraal dat je als leerling wordt uitgedaagd om een deel van jouw schooltijd zelf in te vullen. Dat doe je door aan de slag te gaan met een project dat je zelf vormgeeft en uitwerkt. Uiteraard doe je dat onder begeleiding van Susette. Je mag hiervoor lesuren van ‘gewone’ vakken missen.

Talentum doet een beroep op je nieuwsgierigheid, flexibiliteit en zelfstandigheid. Daarvoor krijg je veel terug. Creatief denken, eigen keuzes maken, samenwerking zijn allerlei zaken waar je veel door Talentum van opsteekt. En wat is er leuker dan leren over iets dat je zelf hebt gekozen?

Wil je Susette leren kennen?
Lees dan hier haar verhaal.