Een nieuwe school is altijd wennen; bijna iedereen vindt de eerste dagen hartstikke spannend. En bijna iedereen haalt daarna opgelucht adem. Doe je voordeel met de tips van onze leerlingen.

Rick (brugklas tl/havo): “Ik kwam van een heel klein basisschooltje in Molenschot met totaal 70 kinderen. Dus ja, dat is totaal anders dan hier. Ik vond het meteen gezellig. Aan het eind van de dag had ik al acht vrienden gemaakt. Dat ging heel makkelijk omdat iedereen aardig deed tegen elkaar.”

Hiwat, 5 havo: “Zeg het altijd als je het niet snapt. In het begin deed ik dat zelf ook niet en zocht ik op YouTube naar goede filmpjes met uitleg. Die zijn er zat. Als je het gewoon aan je docent vraagt weet hij de volgende keer dat hij moet checken of het voor jou duidelijk was. Dat is makkelijker.”

Mielo, 2 vmbo-tl: “Ga naast de prullenbak zitten als je iets eet. Dan hoef je niet zo ver te lopen als je je troep weggooit. Op straat gooien is geen optie, dat pikken de conciërges niet. Ga ook niet te veel stoeien op het schoolplein, want dan denken de conciërges dat je aan het vechten bent. Dat pikken ze ook niet.

Verder: koop een grote boekentas, want je sjouwt je een ongeluk. Het maakt niet heel erg uit hoe die eruit ziet. Als jij ‘m leuk vindt, zal het wel goed zijn.

En vraag je mentor om hulp als je het ergens moeilijk mee hebt. Niet mee wachten, ze zullen je meteen helpen.”

Jasmijn, 1 tl/havo: “Doe overal aan mee, vooral tijdens de Trixweek. Ook als je denkt dat iets stom is of dat je het niet kunt. Je bent nooit de enige die iets spannend of gek vindt en samen maak je het heel gezellig.”

Sophie, 1 havo/atheneum: “Vertrouw erop dat het goed komt. Je zult wel merken dat je al snel om elkaar zit te lachen, terwijl je elkaar helemaal niet kent.”

Tess: 4 havo: “Vind je leren lastig? Vraag hulp aan je docent of de remedial teacher. Je krijgt dan echt goede tips om te plannen, ze leren je hoe je moet leren.

En ga mee op de schoolkampen. Vooral de sneeuwweek is fantastisch!”

Kawtar, 1 tl/havo: “Wees niet bang voor de hogere klassers. ‘Jij hebt wel een grote mond voor een brugklasser’, zei een tweedejaars tegen me. Dan denk ik: ‘Ja? Dus?’. Ze zijn wel stoer, maar ze doen niks.”

Isra, 4 vmbo-tl: “Durf te kiezen voor wat voor jou belangrijk is. Dit is een heel sociale school, je zult merken dat het altijd oké is, wat je ook kiest. Wees zelf ook open en nieuwsgierig. Stel vragen en heb niet meteen een oordeel. Ik ben heel blij dat anderen tegen mij ook altijd zo open en vriendelijk zijn geweest.”

Meer verhalen van leerlingen lezen? Dat kan hier.