De overstap naar de middelbare spannend? Ik help je

Irene van Rijsewijk

“Als groep 8-leraar probeer je de kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op het voortgezet onderwijs en veel leerlingen lukt het om, ook al vinden ze het spannend, de overstap prima te maken. Je hebt echter ook een select groepje van kinderen die het zó spannend vinden, dat ze nog even een hand nodig hebben. Dát groepje, daar ben ik voor als PO-VO overstapcoach.

Na de aanmeldingen in maart worden vanuit de basisschool vaak al leerlingen genoemd die het heel spannend vinden om naar het Beatrix College te komen. Dan wordt er vanuit de leerkracht van de basisschool of vanuit de leraren van het Beatrix College gezegd: ‘Goh, is het misschien iets dat Irene meekijkt?’ Ik ga dan op bezoek bij de leerkracht en kijk of ik in groep 8 nog iets kan betekenen. Na de zomervakantie komen de kinderen hier en dan pak ik ze bij me. We maken dan kennis en gaan in gesprek over wat de leerling graag zou willen doen en wat hij nodig heeft. De leerling heeft de regie. Ik heb bijvoorbeeld een leerling gehad die het gebouw heel spannend vond, dus daarmee heb ik een extra rondleiding gedaan. Maar er zijn ook leerlingen die willen dat ik even meekijk bij het plannen.

Ik ben al 25 jaar juf op een basisschool. Dat ben ik nog steeds. Ik weet dus waar ze vandaan komen. Voor veel kinderen, maar ook voor ouders, geeft dat een veilig gevoel. Ik hoop dat leerlingen met mijn hulp een stukje onzekerheid kunnen loslaten, omdat ze het gebouw kennen, de docenten kennen en weten hoe het hier werkt. Soms zwaaien leerlingen die ik heb begeleid even naar me als ik ze tegenkom in de gang, of zeggen ze: ‘Irene, het gaat goed! Ik heb die start weer gemaakt.’ Daar doe ik het voor.”

Irene van Rijsewijk, PO-VO overstapcoach