Aan de overgang van 5M naar regulier ben je zó gewend

Enzo van Oosterhout

“De overstap van 3-5M naar 4-havo is hetzelfde als de overgang van de basisschool naar de middelbare school. Alles is compleet anders, en je bent er zó weer aan gewend. Nu op de havo doen we veel klassikaal, de docent staat meer voor de klas uit te leggen. Maar samenwerken en zelfstandig werken worden dit jaar steeds belangrijker en dat kun je als 5M’er als de beste! Net als plannen en leren.

Het niveau van alle technische vakken sluit heel goed aan bij 4-havo. Met de talen heb ik wel het gevoel dat we een kleine achterstand hebben. We kregen bij 5M minder uren les in talen, dus het kan dat onze woordenschat wat kleiner is of dat sommige grammaticaregels niet helemaal bekend zijn. Dat is even bijspijkeren. Aan de andere kant hebben we denk ik wel geleerd om in een andere taal iets te doen: we spreken makkelijker.

Bij 5M zeggen ze altijd dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen leerproces. Je kunt het jezelf héél gemakkelijk maken, lekker gaan Netflixen terwijl je aan je werkstuk en je presentaties zou moeten werken, maar dan wordt het ook niks. De docenten zullen er niks van zeggen – alleen als je in de problemen zou komen.

Als je zelf veel moeite doet, haal je er ook veel uit. We maken veel werkstukken en presentaties. Het onderwerp krijg je en dan ga je op ontdekking. Je kunt gebruik maken van een lijstje onderzoeksvragen die de school al heeft opgesteld maar je kunt ook je eigen vragen stellen en dus zelf bepalen wat je allemaal gaat uitzoeken en leren. Ik denk dat je veel meer leert en het beter onthoudt als je het zelf opzoekt.

5M is ook erg gezellig. Je loopt veel door de klas en hebt contact met je coach en docenten en de andere leerlingen. Ik heb echt geleerd om met iedereen samen te werken, niet alleen met mensen die ik al kende. Eigenlijk is het met vreemden makkelijker, omdat je dan serieuzer bent.”

Enzo van Oosterhout, 5 havo (2019/2020). Enzo ging in 2018/2019 van 3-5M naar 4 havo.