BRUGKLAS 5M

In de brugklas zit je met tl, havo en vwo samen in dezelfde klas. Je werkt op je eigen basisniveau dat aansluit op het advies van de basisschool. Gedurende het jaar bepalen we gezamenlijk in goed onderling overleg wat het beste bij je past: tl, havo of vwo.

JAAR 2 EN 3

Deze jaren volg je op tl-, havo- of vwo-niveau. Dat is je ‘basisniveau’. Je blijft samenwerken

met leerlingen van de andere niveaus. Het voordeel hiervan is dat het mogelijk is om vakken op een hoger niveau te volgen in dezelfde klas. Is je basisniveau tl maar ben jij supergoed in Engels, dan zou je dat vak op havo- of zelfs op atheneumniveau kunnen volgen. In het derde jaar bereiden we je voor op de overstap naar een reguliere havo- of atheneumklas. Behalve de leerlingen die 5M volgen op tl-niveau. Die hoeven niet over te stappen en doen ook de vierde klas binnen 5M.

Enzo maakte in 2019 de overstap van de derde klas 5M naar 4 havo. “De overstap is net zo groot als die van de basisschool naar de middelbare school. Maar je bent er zó aan gewend”. Lees zijn hele verhaal.

HAAL JE TL-DIPLOMA BIJ 5M

Je kunt je hele tl-opleiding binnen 5M kunt doen. Je hoeft niet meer over te stappen van de derde klas in 5M naar een reguliere 4tl-klas. Je haalt bij 5M hetzelfde tl-diploma als via een reguliere tl-opleiding maar de weg erheen is anders.

JAAR 4 EN VERDER

Komend schooljaar kun je voor het eerst je TL-diploma halen binnen 5M. Doe je havo- of vwo-niveau? Dan volg je geen 5M meer en zit je in een reguliere havo-klas of atheneumklas. De overstap blijkt, na even wennen, eigenlijk best makkelijk. In de hogere klassen moet iedereen namelijk zelfstandig werken én samenwerken. Jij hebt daarin alvast een flinke voorsprong omdat je dat al drie jaar deed.