❤️De Week van de liefde ❤️ – Praattips voor ouders

 

Negen praattips voor ouders 

  • Gebruik alledaagse gebeurtenissen als aanleiding voor een gesprek. Zoals een naaktfoto van een bekende Nederlander die is uitgelekt of een nieuwe app. Vraag eens of uw kind die app kent. Wat doet hij/zij daarmee? Welke andere apps gebruikt hij/zij nog meer?  
  • Praat met elkaar terwijl jullie iets aan het doen zijn. Bijvoorbeeld tijdens de afwas, winkelen, autorijden of de hond uitlaten. Soms praat het makkelijker als je elkaar niet aankijkt.  
  • Stel vragen die uw kind aan het denken zetten. Vraag rustig door na een antwoord. Bij een vraag waar je kind ‘ja’ of ‘nee’ antwoordt, vraag je door: ‘Hoezo?’. ‘Leg eens uit?’. ‘Heb je dat al eens meegemaakt?’. ‘Waarom denk je dat?’. Overigens is geen antwoord niet altijd een teken dat ze niet nadenken. Goede vragen sudderen door op de achtergrond. 
  • Geef uw kind de kans om positieve verhalen over sociale media met u te delen. Vraag uw kind om eens te laten zien wat hij of zij op sociale media doet of ontdekt heeft. Jongeren vinden het vaak leuk om dit te vertellen. De kans is groot dat uw kind hierover meer weet dan u zelf.  
  • Praat met uw kind ook over vervelende kanten van sociale media. Het is goed om over de leuke kanten van sociale media, relaties en seks te praten. Het is ook belangrijk om met uw kind over vervelende kanten van sociale media te praten zoals grooming. ‘Ik las laatst over een meisje dat door een man was verleid via XXX. Ze dacht dat het iemand van haar eigen leeftijd was. Heb jij zoiets wel eens gehoord? Wat kan je doen om te voorkomen dat dat gebeurt?’. 
  • Vraag naar de mening van uw kind. Soms zijn pubers zelf heel kritisch over anderen. Dat is een mooie gelegenheid voor een gesprek. ‘Hoe zou jij dat dan doen?’. ‘Kun je je voorstellen waarom die ander dat zo gedaan heeft?’. Voorbeeld: tieners hebben de neiging om slachtoffers van sexting keihard te veroordelen. ‘Had ze maar niet zo stom moeten zijn.’ Probeer uw kind zich te laten inleven in die ander. Vraag: ‘Wat is stommer: wat zij gedaan heeft of wat degene gedaan heeft die de foto’s stiekem heeft doorgestuurd?’ Soms helpen zulke vragen om ze nog beter te laten nadenken. 
  • Stimuleer uw kind duidelijk eigen wensen en grenzen aan te geven. Jongeren vinden het soms lastig om hun eigen wensen aan te geven en grenzen te bewaken. Soms doen ze dingen die ze eigenlijk nog niet willen. Praat daarover. Bespreek situaties waarin een jongere zich onder druk gezet kan voelen door de ander die bijvoorbeeld graag sexy beelden wil uitwisselen. 
  • Vertel uw kind dat het altijd bij u terecht kan. Ook om over lastige onderwerpen te praten of als hij of zij ergens mee zit. Het is vanzelfsprekend, maar het is toch goed om het af en toe nog eens te zeggen. 
  • Wees zover het kan, eerlijk over liefde en seks. Vertel het ook gewoon als u het moeilijk vindt om erover te praten. Het mag ook best lacherig zijn. Als de onderliggende boodschap maar duidelijk is: ‘Aan mij heb je wat, ik ben beschikbaar om met je te praten als jij dat wilt.’