Welkom bij 5M!
De meest innovatieve opleidingsvorm binnen het Beatrix College. Bij 5M draait alles om jouw eigen ontwikkeling. Om jou te ondersteunen in die ontwikkeling hebben we onze 5M’s, die precies zeggen wat onze opleiding is.
Wanneer 5M
Als je op de basisschool het advies vmbo-gemengde leerweg (gl) of vmbo theoretische leerweg (tl), havo of vwo hebt gekregen kun je je aanmelden voor 5M
5M is
Om je uit te leggen wat je van je schooltijd op 5M kunt verwachten hebben we onze 5 M’s. Tijdens je schooltijd op 5M heb je:
- meer eigenheid
- meer vaardigheden
- meer verbinding
- meer zelfstandigheid
- meer eigen keuzes
Lestijden
We kiezen er op 5M voor onze week anders in te richten dan op andere opleidingen. Omdat we leerlingen meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid willen bijbrengen heb je als leerling minder vaklessen, en meer keuzewerktijd, projecttijd en coachtijd.
Op het Beatrix College duurt iedere les 50 minuten. We beginnen elke dag om 8.10 uur en gaan door tot maximaal 14.50 uur. Op dinsdagen ben je iets eerder klaar, namelijk om 14.00 uur en op vrijdag zelfs al om 12.40 uur. In de ochtend heb je gewone lessen of keuze-werktijd uren. In de middag is er vaak een coachuur en een projectuur, waarin je werkt aan je eigen, persoonlijke ontwikkeling. Je rooster in de eerste ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:
Ontdek 5M op een meeloopmiddag
Gedurende het schooljaar kun je de school en 5M leren kennen op een van onze meeloopmiddagen. Meer informatie en aanmelden voor een meeloopmiddag?
Van brugklas tot diploma
- Jaar 1 en 2
In de eerste twee jaar zit je op 5M met leerlingen van verschillende niveaus in één klas. Ieder niveau werkt wel aan andere opdrachten, maar we behandelen altijd hetzelfde thema. Je werkt dus op je eigen niveau, dat past bij het advies van de basisschool. In je eerste jaren leer jij jezelf en ons beter kennen. In jaar 2 volg je een snuffelstage van 2 dagen. Aan het einde van jaar 2 kijken we samen welk basisniveau het beste bij jou past.
- Jaar 3 en verder
Vanaf jaar 3 volg je de vakken op het niveau dat bij jou past: vmbo-tl, havo of vwo. Je werkt nog steeds samen met leerlingen die een ander niveau doen. In jaar 3 ga je een week op stage, en maak je een keuze voor het profiel dat je wil volgen. Halverwege het derde jaar sluit je de vakken die je niet meer wil volgen af. De tweede helft van dat jaar ga je verder met jouw gekozen vakken en profiel en start je de voorbereidingen op je examens. Bij 5M kun je de vmbo-tl opleiding helemaal afronden. Je krijgt dan vier jaar lang les op de 5M manier en maakt aan het einde van die vier jaar hetzelfde eindexamen als de reguliere tl-leerlingen. Je haalt dus hetzelfde diploma, alleen de weg ernaartoe ziet er voor jou net even anders uit. Precies zoals die bij jou past!
Voor leerlingen met een havo- en vwo-niveau geldt nu nog dat zij vanaf leerjaar 4 overstappen naar regulier onderwijs. We hebben de wens, en onderzoeken de mogelijkheden om ook voor havo- en vwo-leerlingen hun gehele loopbaan op 5M mogelijk te maken.
Weten of 5M bij jou past?
We hebben een korte test voor je gemaakt om te zien of 5M bij jou past. Je kunt de test ook door een van je ouders, of bijvoorbeeld je juf of meester laten invullen over jou. Zo weet je of leren op 5M iets voor jou is!
Twenty-first century skills
Bij ons op school draait het niet alleen om goede cijfers, maar ook om jouw persoonlijke ontwikkeling. Vaardigheden zoals werken met een laptop, presenteren, je eigen keuzes maken, reflecteren, zelfstandig werken, samenwerken en doorzetten leer je allemaal op 5M. En het mooie is: deze skills zijn niet alleen handig op school, maar ook later, op je volgende opleiding of in je werk. Samen met je persoonlijke coach stel je doelen op waaraan je gaat werken en evalueer je regelmatig jouw voortgang.
Binnen en buiten de klas leren
Bij 5M gaan we er af en toe lekker op uit! Aan het begin van elke periode hebben we een inspirerende dag waarop we samen op excursie gaan. We gaan dan ontdekken hoe de dingen die we in de lessen behandelen er in het echt uitzien en hoe ze werken. Super leuk en handig, want tijdens deze uitstapjes kun je meteen informatie verzamelen die je goed kunt gebruiken voor projecten, opdrachten of presentaties!
Veelgestelde vragen over 5M
Op 5M werken we vanuit leerdoelen die vastgesteld zijn door de overheid. Op basis van deze doelen hebben we onze eigen lessen en lesmateriaal verzameld of zelf gemaakt. Tijdens de vaklessen, de kwt-uren en thuis werken de leerlingen aan de leerdoelen van ieder vak.
Doordat we nu voor het vierde jaar een succesvolle examenroute voor vmbo-tl hebben geeft het ons vertrouwen dat we dit ook voor havo en vwo kunnen. We doen grondig onderzoek naar de verschillen en de behoeftes van de hbo’s en universiteiten om hierbij aan te sluiten.
Je leert zeker genoeg als je minder vaklessen hebt, alleen op een andere manier. Tijdens de vaklessen wordt de stof uitgelegd. Daarna kunnen de leerlingen tijdens de kwt-lessen en thuis zelf aan de slag om de stof te begrijpen en te beheersen. De verantwoordelijkheid ligt dus wel wat meer bij de leerling zelf, maar de coach en de docenten zijn er om de leerling daarbij te ondersteunen.
Vanaf het derde schooljaar gaat vmbo-tl apart en blijven havo en vwo nog samen in een klas. Vanaf het vierde jaar splitsen ook havo en vwo zich op en gaan zij naar het regulier onderwijs. Vmbo-tl heeft wel 4 jaar lang op de 5M manier les.
Op 5M heb je van ieder vak 1 of 2 lessen per week. Tijdens project werk je aan een project dat past bij het thema van die periode. Daarnaast heb je veel kwt-uren waarin je zelfstandig aan de slag kan gaan met je werk of samen met een groepje aan een groepsproject kunt werken. In de coachlessen ga je aan de slag met het plannen van je week en leer je andere handige vaardigheden.
Voor leerlingen die vakkennis makkelijk opnemen zijn er verschillende mogelijkheden om meer uitdaging te vinden. Zo kunnen leerlingen een vakprogramma versnelt doorlopen, waardoor zij meer tijd overhouden voor verdieping. Daarnaast zijn er veel buitenles activiteiten waaraan een 5M-leerling kan deelnemen, zoals BMO, Beagaafd of de debatclub. In de bovenbouw kunnen leerlingen zich ook verdiepen in een vreemde taal via Cambridge (Engels), Delf (Frans) of Goethe (Duits).
Heb je ons TechLAB al gezien?
In ons TechLAB kun vanalles maken. In de Studio maken je bijvoorbeeld super gave video's, schiet je de vetste foto's of werk je met drones en vr-brillen. In de Makerspace werk je aan creatieve projecten met de 3D-printers of lasersnijder. Als jij het kunt bedenken, kun je het in het TechLAB maken.
Ontdek ons TechLAB