Begeleiding en ondersteuning

Om optimaal te kunnen leren en ontwikkelen hebben leerlingen leiding, en soms begeleiding nodig. Op deze pagina laten we je zien welke vormen van begeleiding we op het Beatrix College bieden.

Ondersteuningsroute

Heeft een leerling ondersteuning nodig? Dan is de coach altijd het eerste aanspreekpunt. Leerling, ouders of coach nemen contact met elkaar op.

Na contact met de coach verloopt de route tot ondersteuning als volgt:

Afhankelijk van de aard van de ondersteuningsvraag is er sprake van een ondersteuningsniveau. Bij ieder ondersteuningsniveau hoort een eigen aanpak. Wil je meer weten over de verschillende ondersteuningsniveau's die we op het Beatrix College hanteren, download dan onderstaand document.

Ondersteuningsteam Beatrix College

Het Beatrix College biedt extra ondersteuning aan leerlingen die dat nodig hebben. Het team biedt allerlei vormen van extra begeleiding of ondersteuning. Hierbij valt te denken aan begeleiding bij problemen op sociaal-emotioneel gebied, zoals faalangst, (examen) stress, agressief gedrag of gebrek aan assertiviteit. Maar er is ook begeleiding voor leerlingen die te maken hebben met dyslexie of dyscalculie. De school biedt ondersteuning op al deze gebieden. Hierbij gaat het steeds om een bescheiden vorm van ondersteuning. Als uitgebreide, gespecialiseerde hulp nodig is, neemt de school contact op met de ouders/verzorgers teneinde buiten de school naar hulp te zoeken.

Naast de coach en teamleider is er op iedere afdeling een leerlingbegeleider beschikbaar die op verzoek van de coach in samenspraak met de teamleider meekijkt wanneer de hulpvraag van de leerling daarom vraagt. Onder hulpvraag verstaan we alle facetten die het leerproces van de leerling in de weg staan, zowel mentaal als fysiek, als omgevingsfactoren. Soms kan dit leiden tot een korte interventie van de leerlingbegeleider met als doel de leerling weer in de eigen kracht te zetten om het onderwijsleerproces te kunnen vervolgen of te onderzoeken welke hulp meer passend zou kunnen zijn. De leerlingbegeleider heeft een adviserende rol voor zowel de leerling, als voor de ouders maar ook voor de coach, docenten en teamleiders.

Binnen de school zijn twee begeleiders hoogbegaafdheid actief die ook de programma’s Beagaafd en Talentum begeleiden. Hoogbegaafde leerlingen kunnen in groepsverband (peers), maar ook individueel begeleid worden op het gebied van leren leren, maar ook op het gebied van welbevinden. Hoogbegaafde leerlingen met een grotere individuele ondersteuningsbehoefte kunnen worden begeleid door de orthopedagoog.

De ondersteuning voor leerlingen met dyslexie/ dyscalculie heeft twee richtingen. Enerzijds biedt de school diverse faciliteiten volgens de visie van het Dyslexieprotocol voor het Voortgezet Onderwijs, zoals tijdverlenging bij de toetsen en de mogelijkheid tot gebruik van voorleessoftware. Daarnaast verzorgen wij remedial teaching in kleine groepjes op het gebied van talen, wiskunde / rekenen en leren leren. Deze begeleiding vindt plaats voor alle leerlagen en leerjaren binnen een vooraf afgesproken periode.

Een aantal leerlingen ervaart de overstap van het Primair Onderwijs (PO) naar het Voortgezet Onderwijs (VO) als heel groot. De overstapcoach geeft hen hierbij extra ondersteuning. Nog in groep 8 is er een extra overdacht met de basisschoolleerkracht en wordt er kennis gemaakt met de leerling op de basisschool. De begeleiding start wanneer de leerling is aangenomen op het Beatrix College. Rond de herfstvakantie (met eventuele uitloop tot de kerstvakantie) wordt de begeleiding afgerond.

Wil je contact opnemen met de overstapcoach? Klik dan hier.

In het ondersteuningslokaal werkt de leerling, onder begeleiding van een pedagogisch medewerker, aan persoonlijke leerdoelen die de leerling nodig heeft om op een positieve manier te kunnen functioneren in de reguliere lessituatie. De begeleiding is bestemd voor leerlingen die om verscheidene redenen belemmering ondervinden bij persoonlijke of schoolse vaardigheden. Er wordt gewerkt aan een vooraf afgesproken doel binnen een afgesproken periode. Hiernaast wordt er structurele niveau-3 ondersteuning geboden aan leerlingen die deze ondersteuning nodig hebben. Deze ondersteuning is veelal aan leerlingen uit het eerste leerjaar waar voor extra ondersteuning is aangevraagd via het samenwerkingsverband.

Ondersteuningadviesteam

Het kan zijn dat de hulp van het interne ondersteuningsteam niet voldoende verbetering brengt in de situatie van de leerling. De school kan dan in overleg met ouder(s)/ verzorgers(s) advies inwinnen bij het ondersteunings- adviesteam (OTO+). Dit adviesteam bestaat uit een aantal externe samenwerkingspartners zoals de leerplichtambtenaar, GGD-jeugdarts, GGZ Breburg, consulenten passend onderwijs en de schoolcontactpersoon van het samenwerkingsverband Portvolio. Het adviesteam kan zelf hulp bieden of de leerling begeleiden naar andere hulp.

De orthopedagoog begeleidt leerlingen met niveau-3 ondersteuningsbehoeften. Ook biedt de orthopedagoog ondersteuning aan hoogbegaafde leerlingen die meer ondersteuning behoeven dan het aanbod door de hoogbegaafdheid-begeleiders. Daarnaast is de orthopedagoog contactpersoon voor OPDC Track013 waar een aantal leerlingen van het Beatrix College onderwijs volgt.

De schoolmaatschappelijk ondersteuner helpt leerlingen, ouders en school bij vragen of zorgen die het leren en welzijn van de leerling kunnen beïnvloeden. Denk aan problemen thuis, moeite met omgaan met anderen, motivatieproblemen of stress. De ondersteuner biedt een luisterend oor, geeft advies en kan, als het nodig is, helpen bij het vinden van extra hulp buiten de school. Zo werken we samen aan een goede balans tussen leren en welbevinden.

Contact opnemen met de schoolmaatschappelijk ondersteuner die verbonden is aan onze school kan via [email protected].

Het Beatrix College gebruikt de expertise van consulenten passend onderwijs vanuit Onderwijscentrum Leijperk en Expertisecentrum De Kracht. Deze consulenten komen op school en beschikken over specifieke expertise. Zij geven advies en begeleiden leerlingen met ondersteuningsvragen op gedragsmatig of medisch gebied.