Leerlingenzorg

 

Loopt het even niet lekker op school? Vertel het dan aan je mentor of een andere docent waar je vertrouwen in hebt. Soms is je hart luchten genoeg om weer verder te kunnen; soms is daar meer voor nodig. Gaat het niet goed met je en stap je zelf niet op een van je docenten af? Zij letten natuurlijk zelf ook op. Als ze denken dat je wel wat hulp kunt gebruiken zullen ze zeker met je praten.

 

Als er meer nodig is dan een goed gesprek schakelt je docent het team van Leerlingenzorg in. Hierin zitten leerlingbegeleiders en remedial teachers die je helpen om beter met de situatie overweg te kunnen. Ze helpen je bijvoorbeeld om je beter te concentreren. Of je huiswerk beter te plannen. Ze helpen je om met liefdesverdriet om te gaan, je faalangst de baas te worden, meer zelfvertrouwen te krijgen of de vervelende relatie met iemand in je omgeving te verbeteren.

 

De eerste stap op weg naar een oplossing begint altijd met het formuleren van een goede vraag: waar wil jij hulp bij? Je begeleider zegt niks voor en lost het ook niet voor je op. Hij of zij leert je wel hoe je zelf de situatie beter de baas kunt worden. Daar heb je de rest van je leven iets aan.

 

Stel, je bent lesbisch en je ouders accepteren het niet…
Lees hoe leerlingbegeleider Hetty Jansen een leerlinge verder hielp

 

Wat je met je begeleider bespreekt, blijft tussen jullie. Hij of zij vraagt je ouders wel om toestemming om jou te helpen, alleen in uitzonderlijke gevallen gebeurt dat niet. Wanneer uit de gesprekken blijkt dat er iets aan de hand is dat je niet zelf met je begeleider kunt oplossen, schakelt Leerlingenzorg hulpverleners in. Dat gebeurt in overleg met je ouders of verzorgers. Tenzij de situatie thuis onveilig is, bijvoorbeeld als er een vermoeden is van mishandeling of misbruik. Dan zorgen de begeleiders van Leerlingenzorg ervoor dat je in een veilige situatie terechtkomt en de hulp krijgt die je nodig hebt.

 

De begeleiders van Leerlingenzorg zien leerlingen elke dag sterker worden

Lees wat zorgcoördinator Rens van Heerbeek zoal meemaakt

 

Als je al een diagnose hebt

Is bij jou ADHD vastgesteld? Een stoornis in het autismespectrum? Dyslexie? Of een andere diagnose die het leren in de weg kan zitten? Dan is het verstandig als je ouders dit doorgeven wanneer zij je aanmelden voor onze school. Hoe meer we over je weten, hoe beter we er voor kunnen zorgen dat je de begeleiding krijgt die je nodig hebt.

 

Leerlingen met de diagnose dyslexie krijgen extra begeleiding van een remedial teacher vanaf het moment dat ze hier op school komen. Leerlingen met een eventuele andere diagnose worden altijd op maat geholpen. Na een half jaar kunnen ze zelf beslissen of ze met die begeleiding willen doorgaan. Bijna iedereen vindt dat een goed idee.

 

Remedial teaching leert je hoe je moet leren

Lees over de tips van Maaike Bergman die altijd waar zijn