5M Lessen en huiswerk

 

LESSEN

Je rooster is elke dag van 8.15 tot 15.10 uur, zonder tussenuren. ’s Morgens krijg je les, ’s middags heb je KWT (KeuzeWerkTijd) en werk je zelfstandig aan de takenlijst die je aan het begin van elke periode krijgt. De dag sluit af met een coach-uur dat je naar eigen inzicht kunt gebruiken om iets met je coach te bespreken.


Je krijgt geen lessen in losse vakken maar binnen domeinen. In het domein ‘Wereld’ zitten bijvoorbeeld geschiedenis, aardrijkskunde, economie en vreemde talen. De inhoud van de vakken sluit op elkaar aan en is afgestemd op het thema (denk aan ‘de oerknal’ of ‘arm en rijk’) waar je in een periode mee bezig bent. Je krijgt opdrachten en toetsen van de docenten. Zo kunnen we bijhouden of je de basisstof, die iedereen moet kennen en kunnen, beheerst. Daarnaast ga je zelf op onderzoek uit. Je krijgt de vrijheid om antwoord te vinden op de vragen die jij interessant vindt. 

 

ZELFSTANDIG WERKEN
Er zitten vier periodes in een schooljaar. Aan het begin krijg je een takenlijst, waarop staat wat je aan het eind van een periode moet kennen en kunnen, welke prestaties (dat zijn werkstukken, opdrachten en presentaties) je af moet hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen leerproces. Dat betekent dat je je werk goed moet plannen om op tijd alles af te hebben. Geen zorgen: de meeste leerlingen vinden dit in het begin lastig maar leren het snel.

 

‘TWENTY-FIRST CENTURY SKILLS'
Op het Beatrix College vinden we je persoonlijke ontwikkeling net zo belangrijk als het halen van mooie cijfers. Bij 5M besteden we nog wat extra aandacht aan zogenoemde twenty-first century skills (in gewoon Nederlands ‘moderne vaardigheden’), zoals werken met een laptop, presenteren, je eigen beslissingen nemen, reflecteren, zelfstandig werken, samenwerken en doorzetten. Zodat je na deze opleiding met zelfvertrouwen en goed voorbereid verder kunt.

 

HUISWERK

Ook bij 5M krijg je huiswerk. Aan het begin van iedere periode ontvang je een periodeoverzicht. Daarop staat alles wat je moet maken en leren voor een hele periode. Dit overzicht ga je gebruiken om te leren een planning te maken en je tijd goed in te delen. In het begin helpen we je hier natuurlijk bij.

 

LEREN BINNEN EN BUITEN DE KLAS
Bij 5M gaan we regelmatig op excursie: kijken hoe de lesstof er in de werkelijkheid uitziet. Hoe dingen in de praktijk werken. Je gaat veel zelf op zoek naar de informatie die je nodig hebt voor je prestaties: binnen en buiten de klas.