BMO: Terugblik 2023

Beatrix Maatschappelijk Ondernemen, update projecten van 2023

Als leerlingen op het Beatrix College een idee hebben en iets goeds willen doen voor een ander, zijn ze daarvoor bij BMO op de juiste plaats. Onder begeleiding van de BMO coaches zetten onze leerlingen zich in voor maatschappelijke projecten. Onderstaand een greep uit de mooie projecten van dit schooljaar:

Kunstproject omgeving Beatrix College

Rondom het Beatrix College staan o.a. een trafo-huisje en betonnen blokken onder de loopbrug tussen gebouw A en C. De zeer mooie kunstwerken op het trafo-huisje van Femke Gijsbers en Renske Huijgevoort zijn nu bijna klaar. We zetten het project Street Art ook in 2024 door! Onder de loopbrug tussen gebouw C & A zal weer een nieuw kunstwerk worden gecreëerd. Dit kunstwerk wordt gemaakt door Gabriela Kesarsing.   

Levensmiddelenpakketten voor Stichting Quiet

Een groep betrokken leerlingen pakte als project voor het profielwerkstuk een onderzoek op naar doelgroepen die hulp nodig hebben. Zij kwamen uit bij een groep Tilburgers onder de armoedegrens en besloten hier een project voor op te starten. Ze hebben o.a. pakketten met levensmiddelen ingezameld en gedoneerd, doen vrijwilligerswerk bij Resto van Harten en regelden gastlessen over armoede voor 4 havo. De levensmiddelenpakketten bestaan uit producten voor persoonlijke hygiëne, die voor mensen onder de armoedegrens vaak onbetaalbaar zijn.

Gymkleding waarin meer leerlingen zich prettig voelen

Het Beatrix College is een school met een diverse populatie. En een diverse populatie draagt diverse soorten kleding. Dat betekent dat 1 soort gymkleding eigenlijk ‘one fit, fits no one’ betekent. Daarom is één van de BMO groepjes aan de slag met het designen én creëren van variaties op de Beatrix gymkleding, zodat iedereen kan sporten in kleding die prettig is en past.

Sustainable Fashion project

In de categorie kleding zijn andere BMO leerlingen aan de slag met het upcyclen van kleding. Met hun wens na het Beatrix College naar de mode academie te gaan zetten ze hiermee al een mooie stap. Ze hebben onderzoek gedaan naar stoffen, garen en doen een naaicursus. Van bij de kringloop gekochte kledingstukken maken deze leerlingen 10 fashion items, die in het voorjaar in een pop-up atelier geveild gaan worden voor het goede doel.

Shake it OFF!

In dit project trekken BMO leerlingen samen op met leerlingen van de Mytylschool. Aan het einde van het project heeft ieder zijn eigen sterkte punten ontdekt, heeft iedereen iets gedaan wat ze nog nooit eerder hebben gedaan en is er samen met leerlingen van een andere school een super mooie dag georganiseerd voor senioren.

Initiatieven voor ouderen 

Verschillende BMO-groepjes trekken zich het lot van ouderen aan. Daarom wordt er in de Reyshoeve een middag met oudhollandse spelletjes georganiseerd, en organiseert een andere groep een dagdeel voor dementerende ouderen bij Convivio.

Andere mooie projecten die nog in ontwikkeling zijn: 

  • Een E-sports event van het lifetime groepje waarmee ze geld ophalen en gaan doneren aan het MS-fonds.
  • Een serious game die wordt gemaakt voor het WNF. In deze game is het doel om bedreigde diersoorten te redden om zo bewustwording te creëren voor bedreigde diersoorten.
  • Een inzamelingsactie voor het vogelasiel in Tilburg Reeshof.
  • Een speurtocht bij de Beekse Bergen voor cliënten van Amarant.