Hèhè, een nieuw Schoolplan…

Is een Schoolplan interessant om te lezen? Ja, echt wel! Goed, een vierjarig schoolplan is een verplicht nummer (het ministerie eist het), maar er staat ook in welke plannen we hebben om de school nog beter te maken. En plannen hébben we bij het Beatrix College.

 

Zo gaat het Beatrix College de komende jaren stap voor stap toewerken naar nog meer onderwijs op maat voor iedere leerling. In het Schoolplan staat wat we daarvoor nodig hebben en hoe we dat gaan aanpakken. Voor wie niet het hele plan wil lezen en wél wil weten hoe het zit, leggen we hier uit wat we van plan zijn en wat je daar als leerling en ouder van gaat merken.

 

 

Onderwijs op Maat
“De gemiddelde leerling bestaat niet”, begint rector Wilma van Noort. “Ieder kind is uniek en daarom verdient het maatwerk.” Zo moet het op termijn mogelijk worden als leerling in de bovenbouw in één of meer vakken sneller of op een hoger niveau eindexamen te doen. “Of je moet op meer verschillende manieren kunnen leren: de een is goed in studeren uit een boek en kennis stampen; de ander leert beter met online spelletjes en toetsen en weer iemand anders wil vooral doen en uitproberen.”

 

Dat het Beatrix College alle individuele leerlingen wil geven wat ze nodig hebben, is niks nieuws. “Dat willen we nu ook al en dat dóen we ook – met de middelen die we nu hebben. De komende jaren gaan we gebruik maken van nieuwe technologische mogelijkheden om een stap extra te zetten. Je kunt straks  – ondersteund door ICT - gericht aan je eigen leerdoel werken, terwijl je nu nog een min of meer gestandaardiseerd programma volgt.”

 

School kan interessanter
De rector denkt dat school een stuk interessanter wordt als het onderwijs beter op jou als leerling is afgestemd. “Ja, natuurlijk! Ik wil echt graag dat we voor elkaar krijgen dat ook kinderen die niet zo graag of niet zo gemakkelijk leren met veel plezier naar onze school komen. Omdat ze merken dat het leren veel beter gaat als je het kunt doen op een manier waar je je goed bij voelt.” En voor de leerlingen die nu al graag en makkelijk leren? “Ook voor hen valt er straks nog meer te beleven. Waaronder meer mogelijkheden om kennis te verdiepen en verrijken.”

 

Stap voor stap vooruit
Het afgelopen jaar heeft de school in kaart gebracht welke (technische) mogelijkheden er zijn om ons doel te bereiken. “We hebben uitgebreid bekeken wat bij ons past en wat niet en hoe we alle mogelijkheden slim kunnen combineren. Nu staan we te popelen om aan de slag te gaan.” Dat gebeurt stap voor stap. “We leren samen van wat goed is en wat anders moet. En de leerlingen hebben er geen last van; zij zullen steeds meer de voordelen ervan gaan ontdekken.”

 

Wat kun je er nu al van merken?
De docenten Lisette van den Herik (Wiskunde) en Lucio Santamaria (Geschiedenis) hebben een deel van hun lesstof van 5M Anders leren de afgelopen zomer in een digitale leeromgeving gezet. Met de leerlingen gaan ze testen wat goed werkt en wat nog niet. Er is expres gekozen om een eerste test te doen bij 5M omdat bij deze stroming docenten al meer gewend zijn het onderwijs op de individuele leerling af te stemmen.

 


Terug