Verbeter de wereld...

Met BMO (Beatrix Maatschappelijk Ondernemen) kun je als leerling bijdragen aan een betere wereld. In ruil voor 75 'vrije' lesuren doe je mooie en leerzame dingen voor de samenleving.


Nikki Sinke, Marjolein Gouw en Lizet van Groos (van links naar rechts op de foto) pakken hun BMO-werk voortvarend aan. Zij zitten een veelvoud van die 75 uur (“Gemiddeld vijftien per week, vijftig weken per jaar”, rekent Lizet hardop voor) dingen te organiseren en regelen. “Wij hebben weinig moeite in het aanspreken van volwassenen, in dingen voor elkaar krijgen”, denkt Nikki. “Al doende leer je hoe je zaken regelt”, zegt Marjolein. “Hoe je de juiste mensen aan de telefoon krijgt, hoe je een goede zakelijke mail opstelt. Handig voor later, ook.”


Sprankelen
Het begon in India. Als leerlingen van het tweetalig atheneum maakten ze daar kennis met ontwikkelingswerk. Marjolein: “We stonden voor een klas vol kinderen.” Lizet: “Daar deelden we boekjes uit.” Nikki: “En als je dan ziet hoe dankbaar ze daarop reageren – dat is zó  mooi.” Het inspireerde de dames tot hun werknaam, SPARKL. “Soms moet je met mensen kunnen mailen, dan is het wel handig als je gezamenlijk een naam hebt”, zegt Marjolein. “SPARKL, dus. Naar het Engelse "to sparkle" sprankelen. We willen mensen lichtjes in de ogen bezorgen.”


Dingen die je in de klas niet krijgt
Inmiddels zetten ze meerdere projecten op. Nikki: “Die gaan vooral om ouderen, met en via ContourdeTwern, en één draait om Malawi.” “Je leert hier allemaal dingen die je in de klas niet krijgt”, zegt Marjolein. “Realiteitszin, omgaan met tegenslag, bedrijven bellen, fondsen aanboren.” “Soms merk je dat ze ineens in de gaten krijgen ‘O, jullie zijn meisjes van 15… Oké…”, zegt Lizet. “En wat je wilde bereiken dan tóch nog voor elkaar krijgen, dát is de sport”, maakt Nikki het verhaal af.


Schoolbanken voor Malawi
Niet alles lukt. Ze hoopten over een paar maanden enkele weken naar Malawi te kunnen. Ze zouden daar via EduKans een onderwijsproject begeleiden en een film maken. Ze kregen zojuist te horen dat dit toch niet doorgaat. “Het was te kort dag”, zegt Marjolein. “Jammer. Nu gaan we zolang schoolbanken inzamelen voor Malawi.”


Is de wereld verbeteren via BMO voor iedereen weggelegd? “In principe wel”, begint Nikki. “Als je tijd over hebt, als je wat lessen kunt missen…” zegt Lizet voorzichtig. “En als je écht iets wilt doen”, maakt Marjolein het deze keer af. Het zou niet alleen om 75 uren vrij krijgen moeten gaan, vinden ze.


Voor meer informatie kun je terecht bij de BMO-coördinatoren.


(Tijdens het maken van de foto werken ze door. Ze bespreken hoe je snel aan financiering voor schoolbanken kunt komen. Wat een overnachting op school mag kosten, wat je kunt vragen voor een filmvoorstelling en is het misschien een idee een kookworkshop te houden? “Wat gebeurt er nou met al die foto’s?” “Kunt u die WeTransferren?” Ja, SPARKL weet hoe ze dingen moeten regelen.)

Terug