Girlsday 3 Atheneum

Tilburg University

Verslag girlsday 2018 Universiteit Tilburg

door: Anouk van Esch en Kim Baeten

Onderwerpen:

  • Cognitive Science and Artificial Intelligence
  • Programmeren
  • Virtual reality

Klik op lees verder voor de verdere tekst en foto's


Cognitive Science and Artificial Intelligence

We hebben een presentatie gekregen over Cognitive Science and Artificial Intelligence. Dit is een wetenschappelijke studierichting waarbij wordt ingezoomd naar het menselijk brein en hoe een robot werkt en wat je ermee kan doen. Dit is samengevoegd met communicatie. De presentatie was erg interessant en we wisten niet dat je zoveel dingen kan doen met een robot. Bijvoorbeeld aan kinderen een taal of iets anders leren. Ook dachten wij altijd dat robots slimmer zijn dan mensen maar dat is niet waar, ze vinden taal en emotie moeilijk te begrijpen. Ook hebben we geleerd over serious gaming, dit is gamen maar dan met een ander doel dan jezelf vermaken. We vinden serious gaming erg goed omdat je iets dan leert op een leuke manier.

 

Programmeren

We hebben eerst uitleg gehad over hoe je een robot programmeert, we hebben de robot ook verschillende dingen laten doen, bijvoorbeeld gagnam style, staan, zitten, zwaaien en praten. Dat doe je met speciale blokjes die aangeven wat de robot moet doen. Dit vonden wij grappig, vooral de gagnam style.

Daarna mochten we zelf gaan programmeren met het programma p5js. Het was leuk om te doen want je kon zelf met rood, blauw en groen kleuren mengen. Door te programmeren kon je tekeningen maken. We moesten iedere keer als we iets erbij wilde een nieuwe regel invoegen met kleur of beweging. Het was interessant om te zien wat er veranderde per regel die erbij kwam. We hebben een boekje meegekregen met voorbeelden van regels die je in kunt voegen zodat we het thuis ook nog kunnen doen.

 

Virtual reality

Na de programmeercursus zijn we naar het lab gegaan. Het is best een klein maar wel leuk lab. We zijn verdeeld in twee groepen en we gingen naar binnen met 3D brillen. Het was een rechthoekige kamer waar op elke muur iets in 3D werd geprojecteerd. Je kon verschillende omgevingen bezoeken en het zag er cool uit. Je kon er ook educatieve spelletjes doen, dat is dus serious gaming. We hebben in 3D alle onderdelen van de hersenen goed kunnen bekijken. Je kunt er ook mee leren om een MRI scan te lezen. Het is erg handig dat ze dit hebben omdat de studenten hierdoor makkelijker kunnen leren en zo kunnen de studenten van Cognitive Science and Artificial Intelligence onderzoek doen naar het gedrag van mensen.

Toen we uit de kamer kwamen kregen we om de beurt een VR bril op. Het begon dat je op een knop van een lift moest drukken. Dan ging je naar boven en hoorde je ook echt een lift muziekje. Wanneer je er aankwam lag er een plank die uitstak uit het gebouw. Hierover mocht je gaan lopen en aan het einde mocht je eraf stappen en viel je en was je dood. We hebben het licht gezien. Het was een erg enge ervaring omdat je het idee had dat het echt was. Er lag ook echt een plank waarover je moest lopen en je voelde wind van een ventilator. Daardoor leek het nog echter. Normaal gebruiken ze dit om stress bij mensen te meten in zulke situaties, wij begonnen er ook al van te zweten.

 

Wij vonden dit een erg leuke en leerzame dag en we hopen dat we zoiets nog een keer gaan doen!

 

IMAG1493.jpg
IMAG1494.jpg
IMAG1505.jpg
IMAG1506.jpg
IMAG1507.jpg
IMAG1509.jpg
IMAG1510.jpg
IMAG1512.jpg
IMAG1514.jpg
IMAG1516.jpg
IMAG1517.jpg

 

Terug